Vertrek naar Spanje en de gevolgen voor de Nederlandse belastingen en sociale verzekeringen

Vertrek naar Spanje en de gevolgen voor de Nederlandse belastingen en sociale verzekeringen

Wanneer U zich voor kortere of langere tijd in Spanje vestigt dan kan dat gevolgen hebben voor de belasting- en premieheffing in Nederland. Om nu te bepalen waar U precies belastingplichtig bent is het “woonplaats principe” van groot belang.

belastingplicht

Woont U in Nederland, dan wordt U als binnenlands belastingplichtige beschouwd en bent U belastingplichtig over Uw gehele wereidinkomen. Het salaris, dat U in het buitenland verdient, de behaalde rente op buitenlandse bankrekeningen, inkomsten en huurwaardeforfait betreffende Uw huis in het buitenland en eventuele andere buitenlandse inkomsten moet U op het Nederlandse aangiftebiljet inkomstenbelasting vermelden. Ook voor wat de vermogensbelasting betreft bent U in Nederland belastingplichtig over Uw gehele wereldvermogen, indien U in Nederland woonachtig bent.

Buitenlandse belastingplichtige

De buitenlandse belastingplichtige heeft in vergelijking met de binnenlandse belastingplichtige geen recht op :

  • overdracht basisaftrek, alleenstaande ouderaftrek en de aanvullende alleenstaande- ouderaftrek.
  • Aftrek buitengewone lasten en giften;
  • Fiscale oude dagsreserve;
  • Rentevrijstelling;
  • Zelfstandigenaftrek
  • Stamrechtvrijstelling/omzetting stakingswinst of verhoogde lijfrente-aftrek;
  • Aanslag op verzoek (T-biljet), tenzij men het hele jaar buitenlandse belastingplichtige was met looninkomsten;
  • Middeling;

Buitenlandse belastingplichtige komen slechts voor alleenverdienerstoeslag in aanmerking indien men gedurende het kalenderjaar minimaal 6 maanden binnenlandse belastingplichtige is geweest.

Belasting en woonplaats

Iedereen, die in Nederland woonachtig is moet in Nederland belasting betalen over zijn of haar totale (wereid)inkomen. Woont U niet in Nederland dan betaalt U in Nederland alleen belasting als U bepaalde inkomsten uit Nederland geniet. Voor de Nederlandse inkomstenbelasting is het dus van belang te weten waar U woont en of U nu wel of niet geëmigreerd bent. De nationaliteit speelt hierbij meestal geen rol. Ook voor de vermogensbelasting en voor de heffing van premie volksverzekeringen is het van belang waar iemand woont.

Soms is de vraag waar iemand woont gemakkelijk te beantwoorden. Gaat U bijvoorbeeld naar Spanje op vakantie dan is het duidelijk, dat U niet in dat land woont. Emigreert U met Uw gehele gezin en de hele inboedel naar Spanje dan is het ook duidelijk; U emigreert en verlaat Nederland definitief voor onbepaalde tijd, Er zijn echter ook situaties, waarbij het moeilijker te beoordelen is in welk land U nu precies woont. Stel U heeft een huis in Spanje, waar U regelmatig verblijft, maar ook nog een huis in Nederland, waar U zo af en toe nog naar terugkeert. Is hier dan sprake van emigratie of niet ?

In bovenstaande situatie beoordeelt de Nederlandse fiscus Uw woonplaats naar Uw persoonlijke omstandigheden.

Om dat te beoordelen spelen de volgende omstandigheden een rol

  • Zijn alle gezinsleden meeverhuisd ?

  • Heeft men nog een huis in Nederland ? en daar bedoelen wij niet een inschrijving bij een familielid of vriend mee

  • Heeft de nieuwe huisvesting een tijdelijk karakter (bijvoorbeeld vakantiehuisje)

  • Heeft U zich uit laten schrijven uit het bevolkingsregister in Nederland ?

  • In welk land bent U lid van clubs en verenigingen ?

  • In welk land staat Uw auto geregistreerd ?

  • Nationaliteit

  • Heeft U een Spaanse verblijfsvergunning ?

  • Dienstbetrekking of andere werkzaamheden in Nederland

Het antwoord op deze vragen geeft uiteindelijk aan in welk land het centrum van Uw economische, sociale en persoonlijke belangen ligt. Meestal doet zich er een combinatie van omstandigheden voor. Hoe op twijfeigevallen wordt beslist is moeilijk voorspelbaar. In het merendeel van de gevallen echter betekent het vertrek naar Spanje ook het verlies van de fiscale woonplaats in Nederland. Voor velen wellicht een hele opluchting. In het geval U twijfelt of U voor de Nederlandse fiscus nog ais ingezetene wordt beschouwd doet U er verstandig aan de inspecteur te vragen vooraf zijn standpunt te bepalen en dit aan U mede te delen. Dit is met name van belang voor Nederlanders, die na vertrek naar het buitenland een huis (pied á terre) in Nederland aanhouden.

Bij twijfel over Uw woonplaats kan de belastingdienst U om bewijzen vragen. U moet dan kunnen aantonen, hoe lang U per jaar in Spanje verblijft. U kunt dit bijvoorbeeld aantonen middels telefoonnota’s, gas-, water-, en electriciteitsrekeningen etc. etc. Iemand, die tenminste 183 dagen in Spanje verblijft wordt niet alleen in de zin van de Spaanse wetgeving doch ook in de zin van het Nederlands-Spaans verdrag beschouwd als inwoner van Spanje.

Terug naar Nederland binnen een jaar

Keert U binnen een jaar na Uw vertrek terug naar Nederland, dan beschouwt de Nederlandse belastingdienst U voor de tussenliggende periode nog steeds als inwoner van Nederland. In dit geval wordt U dus geacht niet vertrokken te zijn, tenzij U daadwerkelijk kunt aantonen, dat U in Spanje heeft gewoond. Ook hier wordt Uw situatie beoordeeld afhankelijk van Uw omstandigheden.

Bent U van plan zich in Spanje te vestigen dan wordt geadviseerd om contact op te nemen met de Belastingdienst, waar men U kan helpen met het afhandelen van de belastingzaken voor Uw vertrek.

Het is bijvoorbeeld goed mogelijk, dat U nog belasting- enlof premie moet betalen, of dat U te veel betaalde belasting- en of premies terugkrijgt. Ook moeten er misschien nog aanslagen worden opgelegd. Bovendien kunt U de inspecteur verzoeken het vaststellen van aanslagen over de nog openstaande jaren te bespoedigen.

Vertrekt U naar het buitenland dan kan het van belang zijn voordat U Nederland verlaat hier een gemachtigde aan te wijzen die na Uw vertrek eventueel Uw belastingzaken kan waarnemen. De

gemachtigde kan dan na Uw vertrek bijvoorbeeld een teruggaaf voor U in ontvangst nemen of er voor zorgdragen, dat de nog op te leggen aanslagen worden betaald.

Bijzondere regelingen bij emigratie

Lijfrenteregeling bij emigratie

Lijfrentetermijnen, die worden uitgekeerd aan mensen die in Spanje wonen zijn in beginsel belast met Nederlandse inkomstenbelasting. Dit geldt echter alleen voor uitkeringen uit polissen die onder de nieuwe regeling vallen en waarvoor in het verleden premie-aftrek is genoten. In de meeste gevallen zal Nederland de lijfrente-uitkering niet daadwerkelijk kunnen belasten, omdat krachtens internationale belastingverdragen de heffing wordt toegewezen aan het woonland (hier: Spanje).

Om te voorkomen, dat men voor korte tijd naar het buitenland vertrekt om buiten bereik van de Nederlandse fiscus de lijfrentepolis af te kopen is er een bijzondere regeling ingevoerd. Deze regeling geldt alleen wanneer men gedurende de periode, dat U in Nederland woonde meer dan € 50.000 aan premies voor lijfrenten heeft afgetrokken.

Wanneer U in het verleden meer dan € 50.000,– aan premies heeft afgetrokken dan gebeurt bij emigratie het volgende:

De premie-aftrek wordt als het ware teruggenomen. Het totaal van de afgetrokken premies wordt dan in het jaar van vertrek bij Uw inkomen over de “Nederlandse periode” opgeteld.

Over het in het verleden qenoten belastinqvoordee) bent U revisierente verschuldigd; 20 % van de waarde van de polis.

Deze emigratie-regeling heeft eigenlijk alleen een dreigende werking. Want wanneer de aanslag eenmaal is opgelegd, dan kunt U vervolgens om uitstel van betaling verzoeken voor de verschuldigde belasting, premie en rente. De belastingdienst zal op dit verzoek meteen uitstel verlenen.

Alleen wanneer U de verzekeringsovereenkomst binnen 5 jaar na datum waarop het uitstel is ingegaan afkoopt of zodanig laat wijzigen dat deze niet meer aan de voorwaarden voldoet, dan zal de Nederlandse fiscus tot invordering van de opgelegde belasting overgaan.

Wanneer U de polis na het vertrek ongewijzigd voortzet of wanneer U wijzigingen aanbrengt die niet van invloed zijn op de voorwaarden dan wordt de aanslag dus niet meer ingevorderd.

Wanneer U in het buitenland in dienstbetrekking gaat werken en pensioenrechten wil verwerven door een lopend lijfrentecontract bij een buitenlandse verzekeringsmaatschappij of een buitenlands pensioenfonds onder te brengen, dient U om goedkeuring te vragen bij de belastingdienst, waardoor het terugnemen van premie-aftrek achterwege blijft. De emigratie-regeling zoals hierboven beschreven blijft in principe wel van kracht, maar heeft geen nadelige gevolgen als U de polis na de omzetting tenminste 5 jaar ongewijzigd laat.

Aanmerkelijk belang heffing bij emigratie

Wanneer U een aanmerkelijk belang bezit in een BV, een NV of een andere vennootschap, dan moet U bij emigratie de waardevermeerdering van (koopopties op) de aandelen in, winstbewijzen van of schuldvorderingen op die vennootschap tot Uw inkomen rekenen. Er is sprake van een aanmerkelijk belang als U al of niet samen met Uw echtgenoot of partner (koopopties op) minimaal 5 % van het (geplaatste) aandelenkapitaal bezit. In het geval U zelf minder dan 5 % van de aandelen bezit, maar een bloed- of aanverwant van U of Uw echtgenootlpartner wel minimaal 5 % van het aandelenkapitaal bezit, dan is er ook sprake van een aanmerkelijk belang.

Verzoek om uitstel

U kunt verzoeken om uitstel van betaling voor een periode van 10 jaar (conserverende aanslag) voor het gedeelte van de aanslag, dat betrekking heeft op de waardeaangroei. U dient in dat geval wel een zekerheid te stellen aan de belastingdienst. Als U binnen de periode van 10 jaar Uw (koopopties op) aandelen, winstbewijzen of schuldvordering verkoopt/vervreemd dan wordt deze aanslag ingevorderd. Als u binnen de periode van 10 jaar Uw aanmerkelijk belang niet verkoopt/vervreemdt dan vervalt na 10 jaar de aanslag !

De verplaatsing van de feitelijke leiding van een vennootschap naar het buitenland wordt als een (fictieve) vervreemding beschouwd.

Een vraag stellen of meer informatie ?   Klik hier !

Reacties zijn gesloten.

Proudly powered by AIM Accountnet Internet Media SL copyright (c) 2007-2021